راهکارهایی درباره اصول تغذیهای و رفع گرمازدگی زائران اربعین

پیادهروی طولانی مدت در مراسم اربعین موجب میشود که زائران تمایل بیشتری برای مصرف غذا و میوه داشته باشند، بنابراین مهم است افراد در مسیر پیادهروی اربعین، دقت بیشتری در مورد تغذیه خود داشته باشند و علاوهبر آن باید برای جلوگیری از گرمازدگی نکات لازم را مورد توجه قرار دهند.
به گزارش خبرگزاری ایمنا، هر سال با نزدیک شدن به اربعین حسینی، زائران زیادی در مراسم همگانی پیادهروی اربعین شرکت میکنند و تغذیه در پیادهروی اربعین یکی از مهمترین اقداماتی است که زائران باید پیش از شروع حرکت به آن فکر کنند، زائران باید حین پیادهروی، پر انرژی و سالم بمانند تا بتوانید مسیر را با موفقیت طی کنند، بنابراین توجه به تغذیه سالم و اصولی در مسیر پیادهروی اربعین ضرورت دارد و با توجه به طولانی بودن مسیر و گرمای هوا، تغذیه غیراصولی میتواند آنها را در این راهپیمایی به دردسر بیندازد.
توجه به تغذیه در پیادهروی اربعین برای حفظ سلامتی و توان بدنی زائران ضروری است، مصرف غذاهای سالم و بهداشتی، نوشیدن آب کافی و پرهیز از غذاهای ناسالم و فاسد شدنی میتواند از بروز مشکلات گوارشی، گرمازدگی و ضعف و خستگی جلوگیری کند.
علاوه بر داشتن تغذیه مناسب و اصولی برای زائران مراسم پیادهروی اربعین پیشگیری از گرمازدگی در این پیادهروی عظیم از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا این پیادهروی در هوای گرم و خشک عراق انجام میشود و زائران در معرض خطر گرمازدگی قرار دارند، گرمازدگی میتواند عوارض جدی برای سلامتی ایجاد کند، بنابراین اقدامات پیشگیرانه برای حفظ سلامتی زائران ضرورت دارد.
بایدها و نبایدهای تغذیهای برای زائران اربعین
سید مرتضی صفوی، دکترای تغذیه و رژیم درمانی در گفتوگو با خبرنگار ایمنا با اشاره به بایدها و نبایدهای تغذیهای برای زائران اربعین اظهار کرد: پیادهروی اربعین آئین پسندیده و بزرگترین گردهمایی جهان است که برای بزرگداشت سالار شهیدان و یاران ایشان برگزار میشود و این مراسم در سالهای اخیر مورد استقبال بسیاری از دوستداران امام حسین (ع) قرار گرفته است و بین سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۳ شمار زائران اربعین به ۲۰ تا ۴۵ میلیون نفر رسیده است.
وی افزود: زائران پیادهروی اربعین به طور معمول از ۱۶ ماه صفر مراسم پیادهروی اربعین را شروع میکنند تا روز اربعین به کربلا برسند و مسیر اصلی پیادهروی نجف به کربلا حدود ۸۰ کیلومتر است را طی ۲۰ ساعت طی میکنند و زائران ایرانی از مرزهای مهران، شلمچه و چذابه و خسروی وارد کشور عراق میشوند و کل مسیر را که حدود ۳۰۰ کیلومتر است پیاده راه میروند.
متخصص تغذیه و رژیم درمانی تصریح کرد: موکبها و ایستگاههای خدماترسانی در طول مسیر به صورت رایگان به زائران اربعین غذا و آب میدهند و استراحتگاه را برای استفاده زائران توصیه میکنند و خدمات درمانی هم به آنها در طول مسیر ارائه میشود.
وی خاطرنشان کرد: در مسیر طولانی پیادهروی اربعین به دلیل گرمای زیاد هوا در فصل تابستان مشکلاتی مانند گرما زدگی، کم آبی بدن، تاول زدن پاها، درد عضلات و اسپاسم زائران وجود دارد و گاهی بروز سرما خوردگی، اسهال و آنفلوانزا و آفتاب سوختگی هم برای زائران اتفاق میافتد.
صفوی عنوان کرد: با وجود همه این خدمات به دلیل طولانی بودن مسافت و گرم بودن هوا زائران پیادهروی اربعین معمولاً با مشکلات و چالشهای بهداشتی متفاوتی مانند گرما زدگی، کم آبی بدن و به خصوص تاول و زخم پاها مواجه میشوند، بنابراین توصیههای متفاوتی را ما متخصصان تغذیه برای زائران در پیادهروی اربعین تاکید داریم و ضرورت دارد که زائران این موارد را مورد توجه قرار داده و رعایت کنند.
متخصص تغذیه و رژیم درمانی توصیه کرد: زائران مقداری خرمای خشک، کشمش، انجیر خشک و مغز دانههای آجیل و کشک خشک را در طول مسیر پیادهروی اربعین همراه داشته باشند به دلیل اینکه مصرف این نوع خوراکیها کمک میکند که نیازهای بدن زائران و آنچه که کمبود بدن است با مصرف این نوع خوراکیها جبران شود و زائران میتوانند از این نوع مواد غذایی که به راحتی میتوانند حمل کنند در طول مسیر پیادهروی اربعین استفاده کنند و کمک زیادی به آنها در طول این مسیر میکند.
لزوم درمان گرمازدگی و بیاشتهایی زائران اربعین
وی ادامه داد: از نکات مهم دیگر این است که معیار مهم در گرمازدگی پیادهروی اربعین بیاشتهایی زائران است و وقتی که سطح گرمازدگی از متوسط رو به بالا میرود، فرد دچار بیاشتهایی زیادی میشود و در این زمان برای جبران آب بدن باید از پودر او آر اس (ORS) استفاده کند و اگر این پودر در دسترس زائران نبود، باید از آبمیوهها به مقدار کم استفاده کنند و دقت کنند که استفاده از آب یخ در هنگام گرمازدگی باعث گرمازدگی بیشتر آنها میشود به دلیل باعث میشود، فرد سدیم و پتاسیم بدن را از دست بدهد و بیشتر مستعد گرمازدگی شود.
صفوی درباره لزوم مصرف کمتر آب یخ در این مسیر گفت: زائران از آب یخ یا حتی بسیار خنک استفاده نکنند و سعی داشته باشند که در طول مسیر پیادهروی از آبی استفاده کنند که ولرم و مطابق با دمای بدن آنها باشد که برای سلامتی آنها بسیار لازم است، پوشیدن لباسهای گشاد و نخی به زائران توصیه میشود و از پوشیدن لباسهای تنگ و چسبنده پرهیز کنند و بار اضافی با خودشان حمل نکنند و اگر مقدور است از کالسکه یا وسایل چرخ داری که به راحتی قابل حمل هستند در طول مسیر پیادهروی برای بردن وسایل و جدا کردن بار از بدن خودشان استفاده کنند.
وی عنوان کرد: در طول مسیر پیادهروی زائران مرتب استراحت میکنند و باید شربت خاکشیر و تخم شربتی درست کرده و در طول راهپیمایی از آن جرعه جرعه بنوشند، از خوردن غذاهای سرخ شده و چرب پرهیز کرده و تنها غذاهای ساده مصرف کنند و روزها که آفتاب عمودی میتابد و گرما به اوج خود میرسد در موکبها بمانند و عصرها، شبها و صبح زود به پیادهروی خودشان ادامه دهند.
متخصص تغذیه و رژیم درمانی تصریح کرد: زائران سعی کنند در این مسیر پیادهروی آب معدنی زیاد بنوشند و همیشه با خودشان بطری آب معدنی را همراه داشته باشند و مصرف نوشیدنیهای گاز دار و نوشابه را به صفر رسانده و تنها از آب استفاده کنند، لیموترشهای که دو نیم شده را در ظرفهای کوچک و سبک حمل کنند و گاهی آب را با یک نیمه لیمو مخلوط کرده و میل کنند.
وی افزود: تمام منافذ پوستی خودشان را با چفیه سبک و نخی بپوشانند و لباسهای آستین کوتاه نپوشند، کلاه و عینک را برای سلامت چشم و جلوگیری از نفوذ گرما استفاده کنند و تا حد امکان نوشیدنیهای کافئین دار یا نوشیدنیهای گاز دار استفاده نکنند به دلیل اینکه بدن را هیدراته و خشک میکند و میتوانند خوردن شربتهای سنتی را جایگزین کنند.
نوشیدن مایعات فراوان و راههای پیشگیری از گرمازدگی زائران
وی در خصوص راههای پیشگیری از گرمازدگی زائران در این راهپیمایی عظیم تصریح کرد: برای پیشگیری از گرمازدگی زائران در پیادهروی اربعین نوشیدن مایعات فراوان به خصوص مایعات دارای الکترولیت مثل دوغ و محلولهای او آر اس اهمیت زیادی دارد و توصیه میشود که زائران قرص جوشان او آر اس (ORS) را به همراه خودشان داشته باشند، زائران پیادهروی اربعین ضرورت دارد که در ساعتهای خنکتر روز مانند اوایل صبح و هنگام غروب و شب راهپیمایی پیادهروی اربعین را انجام دهند.
متخصص تغذیه و رژیم درمانی تاکید کرد: لازم است که لباسهای زائران پیادهروی اربعین کم و نخی باشد و تا حد امکان از حداقل لباس استفاده کنند، گذاشتن کلاه، چتر، نقاب و استفاده از کرم ضد آفتاب هم بسیار مهم است و استراحت مستمر در طول مسیر در محلهای سایه و خنک به آنها توصیه میشود و توجه به این موارد میتواند جلوگیری از گرمازدگی را به همراه داشته باشد.
وی ادامه داد: بهتر است زائران پیادهروی اربعین کفش مناسب و راحتی را که قبلاً استفاده داشتهاند، در این مراسم برای پیشگیری از تاول زدن پاها بپوشند و تعویض مرتب جورابها و شستشوی مداوم پاها در طول مسیر پیادهروی اربعین به زائران توصیه میشود و رعایت این موارد میتواند از ایجاد تاول پاها جلوگیری کند.
صفوی عنوان کرد: اگر تاول در پاهای زائران اربعین ایجاد شد تا حد امکان نباید تاول پاها را ترکانده و تخلیه کنند و بهتر است زائران در طول شب از پمادهای ویتامین آ و د روی پاشنه پاها استفاده کرده و در حد امکان پاها را ۲۰ تا ۳۰ سانتی متر بالا نگه دارند و پیادهروی اربعین بهتر است که آرام و منسجم باشد و پیادهروی زائران اگر با شتاب و سرعت زیاد در طول روز انجام شود باعث گرفتگی عضلات زائران و اسپاسم میشود.
پرهیز از پرخوریها و بدخوریها و بهم خوردن سیستم گوارشی
وی در مورد لزوم داشتن کولهپشتی برای زائران مراسم پیادهروی اربعین گفت: زائران سعی کنند در این مراسم وسایل را با دست حمل نکنند و استفاده از کوله پشتی و گذاشتن وسایل در داخل آن به زائران اربعین توصیه میشود اگر که وسیله سنگین در دستها حمل شود فشار زیادی بر شانههای زائران وارد میکند و به ستون فقرات آنها آسیب میزند و باعث خستگی مفرط میشود و بهتر است که برای حمل وسایل از کوله پشتی استفاده کنند.
متخصص تغذیه خاطرنشان کرد: زائران اربعین ممکن است در مسیر پیادهروی دچار عرق سوز شدن بدن شوند یک کرم بنام زینک اکساید و کالاندولا و پودر تالک وجود دارد همه این داروها یک کار را انجام میدهد که همان ضد عرق سوز شدن آنها است، لباس پوشیدن به صورت مکرر و استفاده از لباسهای زیر برای تعویض مکرر برای سلامت پوست بسیار کمک کننده است و باید زائران پیادهروی اربعین سعی کنند لباسهای زیر را مرتب در جاهایی که امکان پذیر است تعویض کرده و شستشو و بهداشتی کنند و برای مصرف بعدی در جای مطمئن قرار دهند و از لباسهای زیر تمیز استفاده کنند.
وی با اشاره به اهمیت مصرف منظم داروها برای زائران در این مراسم اظهار کرد: زائران پیادهروی اربعین بهتر است که داروهای خودشان را اگر در طول شبانه به طور معمول استفاده دارند با توصیه و حتی نسخهای از پزشک معالج شأن همراه داشته باشند و مصرف آنها را سعی کنند مطابق برنامهای که بوده مد نظر قرار دهند و ساعت خوردن داروهای مصرفی را بهم نزنند و از خوردن آن غافل نشوند.
صفوی عنوان کرد: بیمارانی که دچار بیماری قند یا دیابت هستند به آنها توصیه میشود که از جوراب سفید استفاده کنند و مرتب پای خودشان را بازدید کنند و لای انگشتان و پاشنه پای خود را به طور مرتب ببینند که دچار عفونت و زخم پای دیابتی نشده باشد. زائران غذاهای با طبع گرم را کمتر مصرف کنند و در مسیر پیادهروی اربعین بی رویه غذا نخورند به دلیل اینکه پرخوریها و بدخوریها باعث بهم خوردن سیستم گوارشی زائران میشود و بهتر زائران از عرق گیر استفاده کنند و برای جلوگیری گرمازدگی در طول روز در موکبها استراحت کنند و هنگام عصر یا شب مسیر را ادامه دهند تا قبل از رفتن به زیارت اربعین و برای آمادگی برای تشرف به راهپیمایی اربعین بهتر است که صبحها آب ولرم و آبلیمو عسل بنوشند و تعدادی لیمو ترش تازه را همراه خودشان ببرند تا در صورت داشتن عطش و گرمازدگی از آنها استفاده کنند.
به گزارش ایمنا، پیادهروی اربعین یک راهپیمایی عظیم معنوی است که نیازمند آمادگی جسمانی و رعایت نکات بهداشتی و تغذیهای است، زائران باید قبل، حین و بعد از سفر به این نکات توجه کنند تا سفری سالم و معنوی داشته باشند. زائران معمولاً از ۱۶ یا ۱۷ ماه صفر پیادهروی را آغاز میکنند تا در روز اربعین به کربلا برسند؛ مسیر اصلی پیادهروی نجف تا کربلا طی ۲۰ ساعت انجام میشود؛ برخی زائران ایرانی از مرزهای مهران، شلمچه، چذابه یا خسروی وارد عراق شده و کل مسیر را پیاده میپیمایند.
موکبها یا همان ایستگاههای خدمترسانی در طول مسیر، به صورت رایگان به زائران غذا، آب، استراحتگاه و خدمات درمانی ارائه میدهند، با وجود تمام این خدمات اما به علت طولانی بودن مسافت و گرم بودن هوا، زائران با مشکلات و چالشهای بهداشتی زیادی از جمله گرمازدگی، کم آبی بدن به ویژه تاول و زخم پا مواجه میشوند. زائران با رعایت نکاتی مانند نوشیدن آب کافی، استفاده از لباسهای مناسب و پرهیز از فعالیت بدنی شدید در ساعات گرم روز میتوانند از گرمازدگی جلوگیری کنند تا سفر معنوی بهتری داشته باشند.
کد خبر 891203